2012. május 16., szerda

Premontrei szerzetest avattak boldoggá Franciaországban

XVI. Benedek pápa 2011. április 2-án találkozott Angelo Amatóval, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusával, és 28 boldoggáavatási ügyet hagyott jóvá, köztük egy francia premontrei szerzetesét, Pierre-Adrien Toulorge-ét. Több mint egy évre rá, 2012. április 29-én Angelo Amato érsek avatta boldoggá a francia forradalomban vértanúságot szenvedett premontreit Coutances-ban.
A boldoggáavatási ünnepségsorozat már április 28-án elkezdődött, amikor több mint hatvan premontrei szerzetes a helyi egyházmegyés papság jelenlétében ünnepélyes vesperást imádkozott a coutances-i katedrálisban, a vesperás után pedig helyi fiatalok mutattak be egy Pierre-Adrien Toulorge életéről szóló színdarabot.
Április 29-én Angelo Amato érsek a zsúfolásig telt coutances-i székesegyházban avatta boldoggá Pierre-Adrien atyát, aki eddig is nagy tiszteletnek örvendett a premontrei rendben és a coutances-i egyházmegyében. Az ünnepségen részt vett a Coutances-i Egyházmegye püspöke, Stanislas Lalanne papjaival, valamint a Premontrei Rend generális apátja, Thomas Handgraetinger Rómából, a világ minden tájáról érkező premontrei apátok és szerzetesek körében.
Május 1-jén hálaadó szentmisét mutattak be szülőhelyének, Muneville-le-Bingard falujának templomában. A főcelebráns Stanislas Lalanne püspök volt, a szentbeszédet a premontrei generális apát mondta. A háromnapos ünnepségsorozatnak három magyar premontrei résztvevője is volt: a gödöllői perjelségből Ullmann Péter kormányzó perjel, a csornai apátságból pedig Boldvai Bertalan és Heiter Gottfried testvérek.
Pierre-Adrien Toulorge boldoggá avatása nagy esemény volt a premontrei rend életében. Premontrei szerzetest utoljára 1998-ban avattak boldoggá, akkor II. János Pál pápa Bécs főterén Jakob Kern atyát iktatta a boldogok sorába. Pierre-Adrien Toulorge premontrei szerzetesnek, az "Igazság Vértanújának" liturgikus emléknapját ezentúl minden év október 13-án ünneplik meg szerte a világon.

A boldoggáavatásról készült videó megtekinthető itt. A háromnapos ünnepségsorozatról az innsbruck-wilteni premontrei apátság honlapján tekinthetnek meg fotógalériát.
*
Pierre Toulorge 1757-ben született a franciaországi Muneville-le-Bingard falucskában. 1778-ban lépett be a coutances-i szemináriumba, majd 25 évesen szentelték pappá. Első állomáshelyére Doville-be került káplánnak, ahol a plébánosa egy premontrei atya volt. Plébánosának hiteles életpéldája indította arra, hogy szerzetes legyen.
1787-ben belépett a Blanchelande-i Premontrei Apátságba, ekkor kapta a Pierre-Adrien rendi nevet. 1788-ban tette le első fogadalmát, majd lelkipásztori munkát végzett az apátság körüli plébániákon. Plébániáján érte a francia forradalom, ezért Jersey szigetére menekült, ahonnan lelkiismeretének szavára tért vissza Franciaországba. Két éven keresztül járta a normandiai falvakat: titokban mutatott be szentmiséket és kiszolgáltatta a szentségeket.
1793. szeptember 2-án fogták el, majd Coutances-ban börtönbe vetették. Október 13-án Coutances főterén lefejezték, különösképpen emigrálása miatt. Bár megtehette volna, hogy elhallgatja az emigráció tényét, lelkiismeretét követve mégis elmondta a teljes igazságot. Így lett az „igazság vértanújává”, ahogyan a környékbeliek máig emlegetik. Életéről bővebben a Csornai Premontrei Apátság honlapján olvashatnak.
Premontrei Rend/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése