2010. szeptember 19., vasárnap

Boldoggá avatta Newman bíborost XVI. Benedek

Vasárnap délelőtt a birminghami Cofton Parkban boldoggá avatta a pápa John Henry Newman bíborost. Ez volt az első boldoggá avatás Angolföldön. A misére ötvenezren mentek, akik közül sokan az előző éjszakát is parkban töltötték. Mások éjjel kettőkor indultak útnak otthonról, hogy odaérjenek a misére.
Tim Finigan kenti plébános, a Kontinuitás Hermeneutikája blog szerzője, a Catholic Herald munkatársa úgy fogalmazott: „Elnézést a szomszédoktól, amiért késő éjszaka felébresztettük őket azzal, hogy azt énekeltük: Isten áldd meg a Szentatyát (God bless the Pope), amint a buszunk elhagyta a várost. Többé nem fog megesni.”

Simon Caldwell, a Catholic Herald hírszerkesztője szerint egész reggel szitált az eső a parkban, ám amikor a pápa helikoptere megérkezett, akkor kisütött a nap.

A misén az evangéliumot Jack Sullivan diakónus olvasta fel, aki Newman közbenjárására gyógyult meg orvosilag megmagyarázhatatlan módon gerincbetegségéből.

A pápa szentbeszédében Newmant mint a nagy brit szentek és boldogok, valamint tudósok közt a legújabbat üdvözölte. Megemlítette, hogy Newman Birmingham szegényeinek, betegeinek is gondját viselte. Mint a pápa mondta, Newman rengeteget tett azért, hogy kialakuljon a katolikus iskolák máig meghatározó ethosza.

XVI. Benedek megemlékezett a Nagy-Britannia elleni náci légitámadás hetvenedik évfordulójáról is, és tiszteletét fejezte ki az angolok iránt, akik elutasították a nácizmus „gonosz ideológiáját”. „Számomra, aki megéltem és átszenvedtem a náci rezsim sötét napjait Németországban, mélyen megindító, hogy ezen alkalomból is veletek lehetek, és felidézhetem, hogy mennyien áldozták fel bátran életüket a gonosz náci ideológiának” való ellenállásban.

A mise 1200 tagú kórus által énekelt zenéjét James MacMillan szerezte, a hívek könyörgését német, walesi, francia, vietnámi és pandzsábi nyelven mondták.
A pápa a mise után elimádkozta az Úrangyalát és szokásához híven kisebb elmélkedést tartott, amiben Newmanról beszélt.

A mise után a pápa magánlátogatást tett a Néri Szent Fülöp oratóriumban Edgbastonban, amit Newman alapított, majd Anglia, Wales és Skócia püspökeivel, találkozik az Oscott College-hez tartozó Francis Martin házban, mielőtt visszamegy Rómába.
A pápa teljes szentbeszédét a Catholic Heraldon olvashatja el eredeti, angol nyelven. A boldoggá avatás perceit megtekintheti a BBC által készített videón.
Magyar Kurír