2017. október 31., kedd

A boldoggá avatás előtt álló Vándor József szalézi szerzetesre emlékeztek Kubában

Tiszteletre méltó Vándor (Puchner-Wech) József szalézi misszionárius huszonöt évig szolgált Kubában, Santa Clarában. Egykori plébániáján nagy tisztelettel és odaadással ápolják emlékét. Október 8-án, halálának évfordulóján ünnepi megemlékezést tartottak a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban.


Wech József néven született 1909. október 29-én Dorogon, és 1979. október 8-án fejezte be földi életét Kubában, Santa Clarában.
1954. december 8-án kezdte meg haláláig tartó szolgálatát a kubai városban, a szaléziak által fenntartott Kármelhegyi Boldogasszony-templomban.

A Szentszék 2016. február 18-án döntött arról, hogy életszentségének híre megalapozott. Földi maradványait ezután exhumálták és a Kármelhegyi Boldogasszony-templomban helyezték el. A Szentek Ügyeinek Kongregációja idén januárban adta közre a dekrétumot, amely elismeri, hogy Vándor József hősies fokon gyakorolta az erényeket. Ez megnyitotta az utat boldoggá avatása előtt.

Santa Clarában október 8-án, a vasárnapi szentmise után kerekasztal-beszélgetésben elevenítették fel a misszionárius életének legfontosabb pillanatait, Heidy Águila Zamora és Yuliana Denis történészek vezetésével. Felolvasták a Rosa Pérez Velasco-iskola (amelyet egykor Vándor József alapított) volt diákjai által továbbított tanúvallomásokat és a szalézi szerzetes barátainak visszaemlékezéseit.
A találkozó végén egy helyi zenész, Pedro OReally Vándor József megzenésített verseit adta elő. A fiatal művész nagy tisztelője a magyar misszionáriusnak, ő maga zenésítette meg verseit.

Forrás: Szaléziak.hu, Vatikáni Rádió

Fotó: Szaléziak.hu
Magyar Kurír