2012. december 18., kedd

2013-ban boldoggá avatják VI. Pál pápát?

A Szenttéavatási Ügyek Kongregációja elismerte, hogy VI. Pál pápa hősies fokon gyakorolta az erényeket – s ez döntő lépést jelent boldoggá avatása útján.
A Catholic World News (CWN) híradása szerint a kongregáció december 10-én tartott ülésén egyhangúlag jutott arra a következtetésre, hogy a néhai pápa, VI. Pál valóban „hősies fokon gyakorolta az erényeket”.
XVI. Benedek december 20-án fogadja Angelo Amato bíborost, a kongregáció prefektusát, aki jóváhagyásra a Szentatya elé terjeszti a dekrétumot. Amennyiben Benedek pápa aláírja a határozatot – aki ezt minden bizonnyal megteszi –, VI. Pál a tiszteletreméltó címet kapja, és már csak egy lépés hiányzik boldoggáavatásához. Ehhez még meg kell vizsgálni egy csodát, amely közbenjárására történt.
VI. Pál pápa boldoggáavatási ügyének posztulátora már értesült egy csodás esetről: egy kaliforniai magzat megmagyarázhatatlan gyógyulásáról van szó. Anyja annak ellenére döntött a magzat kihordása mellett, hogy az orvosok abortuszt javasoltak, menthetetlennek ítélve a születendő gyermeket. A ma 15 éves ifjú anyja akkor VI. Pál pápa közbenjárását kérte imájában.
A csoda bizonyítását követően VI. Pál pápát 2013 vége előtt boldoggá avathatják. A jövő esztendő kerek évforduló lesz, minthogy VI. Pál pápát 50 évvel ezelőtt választották pápává. Ő vitte sikerre a XXIII. János által összehívott és 50 évvel ezelőtt kezdődött II. Vatikáni Zsinatot, új korszakot nyitva a Katolikus Egyház életében – fogalmaz az MTI.
Magyar Kurír