2017. november 8., szerda

Boldoggá avatták Rani Maria indiai vértanú nővért, a szegények védelmezőjét

November 4-én, szombaton avatták boldoggá Rani Mariát, polgári nevén Marjam Vattalilt, az 1995-ben vértanúhalált halt klarissza szerzetesnőt az indiai Indaurban. A szertartáson Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa képviselte Ferenc pápát.


„Rani nővér szomjazott az igazságra. Ezért gyilkolták meg 1995. február 25-én. A gyilkos ötvennégy késszúrással ölte meg, valóságos mészárlást rendezett. A nővér mindeközben Jézus nevét ismételgette” – így nyilatkozott az indiai vértanúról Angelo Amato bíboros. Ferenc pápa március 23-án ismerte el az apáca vértanúságát, ezzel megnyitva az utat boldoggá avatása előtt.
Rani Maria nővér Kerala államban született. Két és fél éve dolgozott Udajnagarban, elsősorban a falvak földműveseit, különösen a nőket segítve. Egyik alkalommal éppen úton volt Bhopál felé, amikor leszállásra kényszerítették a buszról, és az utasok szeme láttára gyilkolták meg. Világos volt annak a személynek a sorsa, aki az átalakulóban levő vidéki Indiában az erősebb joga ellen felemeli a hangját: a nővér fáradhatatlan munkája a szegények érdekében zavarta a helyi „nagyurakat”. A gyilkos támadás indítéka az volt, hogy a nővér a szeretet evangéliumát hirdette, és megvédte a szegényeket azoknak az igazságtalanságaitól, akik csalárd módon eltulajdonították földjeiket. Rani nővér a földönfutóvá tett kisbirtokosokat próbálta megmenteni a teljes nyomortól és az öngyilkosságtól együttműködés kezdeményezése és mikrohitelek által. Halálhíre nagy visszhangot váltott ki, tüntetéseket tartottak, amelyeken más vallásokhoz is tartozó emberek is részt vettek.
Meggyilkolását követően jelentős változások történtek. Az elkövető, Szamandár Szing a börtönben megtért, mély átalakuláson esett át, amelynek csúcspontja 2002-ben abban mutatkozott meg, hogy kiengesztelődött Szelmi Paul nővérrel, a meggyilkolt szerzetesnő testvérével. Mostanra Szing letöltötte büntetését, szabadulásáért az áldozat családja is közbenjárt. Szelmi Paul nővér a közelmúltban az Asianews hírügynökségnek így nyilatkozott a gyilkosról: „Kolostorunkhoz közel él, és gyakran ellátogat hozzánk. Minden évben Rani Maria nővér halálának évfordulóján lerója kegyeletét a sírjánál, és felajánlja földje gabonáját a megújult élet jelképeként. Ilyen módon hirdeti Isten irgalmasságát.”
Mit jelent Rani Maria nővér áldozata az indiai katolikus egyház küldetése számára, ha figyelembe vesszük, hogy Madhja Prades tartomány ma a hindu integralizmus fellegvára? Amato bíboros szerint áldást: „Sok misszionáriusnak ösztönzést és védelmet jelent nehéz munkájában. A vértanúk mindig termékennyé tették a földet az új keresztények nemzedéke számára. A klarissza nővérek különösen is büszkék Rani Maria nővérre, hogy újabb égi oltalmazójuk van Szent Alfonsa Muttathupaddathu nővér mellett.”
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: News.va
Magyar Kurír