2013. január 14., hétfő

Svájc nem adja vissza Szent Miklós ereklyéit

A fribourgi Szent Miklós-székesegyház prépostja kategorikusan elutasította azt a kérést, hogy visszaadják Törökországnak Szent Miklós ereklyéit.
A relikviák vallásos tiszteletet szolgáltak, nem kiállítási célokat – nyilatkozta Claude Ducarroz prépost a La Liberte napilapnak január 7-én.
A török kormány újra megpróbálta elérni, hogy a Szent Miklós-ereklyék visszakerüljenek kis-ázsiai hazájukba. Nevzat Celik, a Myrában folytatott ásatások vezető régésze fordult a Szentszékhez, a török kormány megbízásából.
1087-ban, Kis-Ázsia zavaros helyzetét kihasználva, olasz kereskedők – minthogy korábban kereskedelmi flottájuk nagy része odaveszett a viharokban, s azt gondolták, hogy Szent Miklós elpártolt tőlük – kalózokkal feltörették sírját, és csontjait elraboltatták. Myra IV. századi híres püspökének földi maradványai így kerültek a középkorban az itáliai kikötővárosba, Bariba; majd a lotaringiai Saint-Nicolas-de-Portba, valamint a fribourgi katedrálisba.
A törökök és olaszok között azóta is vita van a csontok visszaszállításáról. Törökország ezt megelőzően már az olasz államtól is kérte a csontereklyék kiadatását. 
Ducarroz meglepőnek tartja ezt a kérést, főként olyan ország esetében, ahol többségében muzulmánok élnek – fogalmaz a prépost. Az ereklyék nélkül is szép Szent Miklós múzeumot lehet kialakítani Törökországban – tette hozzá. A szent földi maradványait tengerészek hozták a középkorban Bariból, ám minderre a relikviák megóvása miatt volt szükség – szögezte le a fribourgi Szent Miklós-székesegyház prépostja.
Törökország kultúráért és turizmusért felelős minisztériuma fokozott erővel próbálja visszaszerezni azokat a kultúrkincseket, amelyek más országok múzeumaiban őriznek. Antalyában a közeljövőben ókortörténeti múzeum nyitja meg kapuit, ahol Myrában talált leletek kiállítását is tervezik.
Magyar Kurír